Într-o regiune în care conflictele riscă să escaladeze, Israelul anunţă o „reformă semnificativă”, prin care armata plănuieşte să reducă armele convenţionale şi să se concentreze mai mult pe ameninţările războiului de guerilla şi pe asigurarea unui „avans tehnologic”, scriu AFP şi „The Wall Street Journal”, citându-l pe ministrul Apărării Moshe Yaalon.
Planurile prezentate joi reprezintă o schimbare în ceea ce priveşte principalele ameninţările la adresa statului evreu. Puternicele armate din Siria şi Egipt, care au luptat împreună împotriva Israelului de trei ori în ultimii 25 de ani, sunt prinse în conflicte interne. Armata siriană dă semne de oboseală, după ce, de doi ani, luptă pentru a-l menţine pe preşedintele Bashar al-Assad la putere, iar militarii egipteni încearcă să stabilizeze situaţia din ţară în plină criză politică.
Noua direcţie a armatei israeliene e importantă, deoarece arată că strategii militari evrei cred că conflictele iscate de Primăvara Arabă au redus o parte din marile ameninţările la adresa siguranţei naţionale, scrie „The Wall Street Journal”.
„Câmpurile de bătălie actuale şi în viitor sunt total diferite de ceea ce am cunoscut în trecut”, a declarat ministrul israelian al Apărării, Moshe Yaalon. El s-a angajat să schimbe Tsahalul, armata israeliană, afirmând că acesta plănuieşte să depindă mai puţin de armamentul greu - tancuri, avioane şi nave militare. „Avem în faţa noastră un plan revoluţionar şi plurianual la finalul căruia veţi vedea, în câţiva ani, un nou Tsahal”, a mai spus ministrul.
Yaalon a promis că va face „investiţii potrivite în muniţii, servicii de informaţii, telegestiune, apărare activă şi apărare cibernetică”. Pe de altă parte, armata plănuieşte, în următorii cinci ani, să reducă posturile a mii de militari de carieră, să închidă unităţi ale forţelor terestre, să elimine escadroane ale forţelor aer