Recoltele din acest an din Iasi au fost bogate, dar legumicultorii sustin ca au fost nevoiti sa vanda legumele la preturi mici, pentru a evita riscul ca legumele sa putrezeasca. Astfel, productia din acest an a fost mare, insa rezultatele nu au fost pe placul legumicultorilor.
Acestia sustin ca au vandut la preturi mici rosiile, castravetii si ardeii. Astfel, pretul de en-gross pentru rosii a fost de 1,5 lei, castraveti, 1 leu, ardei, 1,7 lei, varza, 0,5 lei, morcovi, 1,7 lei, vinete, 2,2 lei si dovlecei 1 leu. "In acest an a fost productie mare si din cauza asta a scazut pretul la legume. Cea mai mare cantitate a fost de rosii si castraveti, unde a crescut productia cu 15 la suta, iar productia creste cu fiecare an in ultima perioada. Legumicultorii sunt nevoiti sa vanda mai ieftin, pentru ca nu au ce face toate legumele. Una din probleme e ca nu fac bulion sau sos de rosii pentru ca li se pare ca e prea mult de investit. Sa faca o anexa, ceva in curte si sa faca bulion si sos de rosii, ca la toamna o sa fie cautat,mai ales ca este romanesc, natural si mai ales ca acum noi importam bulion din Bulgaria, Polonia. Ne plangem ca nu avem bulion, dar nu facem nimic din rosiile noastre", a spus Teodorov Eusehnie, director executiv al Asociatiei de Producatori de Legume ECOLEG Targu Frumos.
Cei mai multi dintre agricultorii ieseni produc legume pentru piata interna, in solarii, sere si campurile din zonele rurale. "Producem douazeci si doua de feluri de legume, de la pastaioase la ardei si rosii, pe care le cultivam in camp deschis si in sere. Aprovizionam piata libera, spitale, scoli, iar in acest an am avut probleme din cauza vremii nefavorabile. In medie, productia este de 25 - 30 tone pe hectar. In zonele unde sunt sere si solarii s-au epuizat deja culturile, cum s-a intamplat cu rosiile, unde au fost mii de tone", a spus Petru Zamisnicu, legumicul