Fie că adoraţi gustul mierii sau o consumaţi doar la răceală, o escapadă la pensiunea din satul Răciula vă va lăsa cu multe impresii. Gazda Casei Mierii are câte o surpriză pentru fiecare
Pensiunea agro-turistică „Casa Mierii“ din raionul Călăraşi a fost fondată în 2002, la iniţiativa Tamarei Stegărescu, care auzise întâmplător la radio despre turismul rural. Fiul ei, Constantin (29 de ani), a preluat afacerea şi i se dedică trup şi suflet. „M-am născut printre albine. Nu am făcut şcoală apicolă, dar am preluat meşteşugul de la părinţi şi l-am îndrăgit“, mărturiseşte tânărul.
Prima pensiune de acest tip a devenit repede o atracţie pentru localnici şi pentru străinii care ne vizitează ţara. Toamna şi primăvara, aici roiesc şcolarii. În unele zile vin şi până la 300 de copii. Vizitatorii află totul despre viaţa şi îngrijirea albinelor, beneficiile mierii, portul popular şi istoria locului.
În gospodăria ţărănească găsiţi o varietate de produse apicole: faguri, polen, păstură (polenul cu care se hrăneşte puietul), propolis, oţet din măr şi miere, hidromel (vin din miere), lumânări din ceară şi albine moarte (folosite în uz intern şi extern).
Mai puteţi vedea legănaşele în care se dezvoltă reginele, ustensilele prisăcarului şi un stup mare din sticlă, mândria casei, în care îşi duc traiul mii de albinuţe. La vitrină sunt expuse mostre de miere din străinătate.
Când albinele devin agresive
Proprietarii cresc 100 de familii de albine, a câte cel puţin 130.000 de membri. Fiecare le aduce anual de la cinci până la 60 de kilograme de miere, în dependenţă de vreme. Dintre cele două rase răspândite în Moldova, la Răciula trăieşte albina carpatină. Caucaziana e mai mare, mai productivă, dar şi mai agresivă. Constantin atenţionează: albinele sunt răutăcioase pe timp de ploaie. Nu le plac oamenii parfumaţi, părul bogat, lâna şi transpiraţia. @N_