O echipă de scafandri a descoperit o “pădure” submarină, la aproape 20 m adâncime, în largul coastelor statului Alabama.
Este o pădure de chiparoşi veche de peste 50.000 de ani, acoperită de sedimente oceanice, într-un mediu fără oxigen, scrie Huffington Post. Fără îndoială uraganul Katrina (din 2005) a făcut ca ea să fie dezgropată, spune Ben Raines, unul din primii scafandri care a explorat pădurea submarină şi director al fundaţiei non profit Weeks Bay, ce studiază estuarele, transmite Moldpres. Încîntat de descoperire, Ben Raines a arătat că arborii sînt atît de bine conservaţi încît se simte încă seva proaspătă a chiparoşilor. Pădurea se află la cîţiva kilometri de Mobile, al treilea oraş din Alabama, în Golful Mexic, la circa 18 m sub apă.
Peisajul submarin va putea fi explorat doar cîţiva ani, pădurea riscînd să fie distrusă de animalele marine care rod copacii. Pădurea a devenit un recif artificial, care atrage peşti, crustacee, anemone de mare şi ale forme de viaţă submarină venite să caute hrană între rădăcinile copacilor. “Când înoţi printre rădăcini şi trunchiuri de copaci, ai impresia că te afli într-o lume feerică”, încheie Ben Raines.
O echipă de scafandri a descoperit o “pădure” submarină, la aproape 20 m adâncime, în largul coastelor statului Alabama.
Este o pădure de chiparoşi veche de peste 50.000 de ani, acoperită de sedimente oceanice, într-un mediu fără oxigen, scrie Huffington Post. Fără îndoială uraganul Katrina (din 2005) a făcut ca ea să fie dezgropată, spune Ben Raines, unul din primii scafandri care a explorat pădurea submarină şi director al fundaţiei non profit Weeks Bay, ce studiază estuarele, transmite Moldpres. Încîntat de descoperire, Ben Raines a arătat că arborii sînt atît de bine conservaţi încît se simte încă seva proaspătă a chiparoşilor. Pădurea se află la cîţiva kilometri de Mobile, al treilea oraş din