Cristian Kevorchian, profesor la Universitatea din Bucureşti, a vorbit aseară despre greutatea cu care oamenii îşi gestionează datele. Discursul său a fost expus la finalul primului sezon de „Talks“ by Softbinator, un eveniment dedicat pasionaţilor de tehnologie. Ce face lumea, în web 2.0 şi dincolo, cu toate datele strânse?
„Talks“ by Softbinator a ajuns la închiderea primului sezon, după 20 de ediţii de-a lungul cărora au fost prezentate proiecte, idei, sfaturi pentru cei care vor să reuşească pe piaţa tehnologie sau pentru cei care sunt doar curioşi în legătură cu noile tehnologii. Cristian Kevorchian, cel care a vorbit la prima şi la ultima ediţie din acest prim sezon, a abordat subiectul Big Data, se arată în comunicatul de presă remis „Adevărul“, adică ce face lumea cu toate datele stocate prin reţele sociale, prin platforme ca YouTube sau cu mailurile.
Kevorchian nu a uitat nici de provocările pe care le impune web 3.0. El a impresionat publicul prin noutatea informaţiilor făcute cunoscute. A vorbit despre nivelul actual de informaţie produsă: 2,8 ZB (zetta-baiţi) la nivel global, conţinut din care doar 0,5% reprezintă date structurate în baze de date, 3% informaţii de pregătire a acestor date şi peste 80% conţinut complet nestructurat.
Discuţia a devenit cu atât mai interesantă spre final, când a intervenit Varujan Pambuccian, profesor doctor în matematică, acesta propunând că viitorul este în „învăţarea“ maşinilor să comunice cu oamenii natural, firesc. Soluţia pe care o vede Kevorchian este ca omul să găsească posibilitatea să gestioneze toate aceste date, apoi să le folosească. E vorba de multă cunoaştere care, deocamdată, nu poate fi folosită. Apoi, după web 3.0, urmează web-ul care să ajute oamenii cu faptul că ştie foarte multe despre omenire, că evenimentele pot fi prevăzute. O situaţie similară cu cea prezentată în filmul „Minority R