Mai mulţi proprietari de terenuri s-au asociat pentru un proiect care ar urma să ocupe cea mai mare suprafaţă încă neinvadată de construcţii din zona Bună Ziua.
Urbaniştii cer zone verzi, infrastructură coerentă, dotări şi servicii prevăzute în proiectul de 14 ha, după ce ani întregi zona din sudul oraşului s-a dezvoltat pe sistemul „urbanism de parcelă", fără infrastructură pregătită înainte construcţiilor şi denumită chiar de arhitecţi Pipera Clujului.
Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru reparcelarea unui teren de 14,4 ha de la str. Mihai Românul şi construirea unui ansamblu de locuinţe individuale şi colective mici, cu servicii şi dotări a fost prezentat în şedinţa din această săptămână a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU). Pentru proiect s-au asociat mai mulţi proprietari de terenuri, avându-l ca titular pe Traian Cojan. „Am reuşit să adunăm aproape toţi proprietarii din zonă, am propus o reţea stradală rezonabilă, cu drumuri de 9-10 m şi trotuare pe ambele părţi. Am prevăzut zone de locuinţe colective cu 3 şi 6 apartamente şi zone de servicii şi dotări. Există câţiva beneficiari interesaţi să facă grădiniţă, dar aici sunt în discuţii schimburi de terenuri. Cei care vor grădiniţă nu au tocmai cele mai potrivite parcele pentru această funcţiune", a detaliat Valentin Moldovan, arhitect care a lucrat la proiect.
Suprafaţa mare de teren la dispoziţie creează posibilitatea unui proiect integrat, într-o zonă invadată de construcţii şi dezvoltată haotic, chiar în anii recenţi, când piaţa imobiliară a avut prioritate în faţa infrastructurii şi urbanismului, constată arhitecţii. „E un proiect important, prin dimensiune şi poziţionare. Acolo este o zonă cu multe deficienţe, iar aceasta este cea mai mare suprafaţă neocupată în sud de Bună Ziua. Cu toate acestea, nu ştim care e densitatea propusă prin noul proiect şi câţi l