News In urma cu 154 de ani se nastea statistica, una dintre cele mai vechi si mai importante institutii publice ale Romaniei moderne, institutie care, prin activitatea slujitorilor sai a fost, de-a lungul anilor, principalul furnizor de informatii privind starea economica si sociala a tarii, pe baza carora s-au construit toate proiectele importante de dezvoltare economica si sociala.
Evolutia fireasca a Romaniei catre identitatea europeana a facut ca dupa anul 2007 statistica romaneasca sa se compatibilizeze cu statisticile europene care prezintǎdouǎcaracteristici principale, astfel încat le fac de neînlocuit. Pe de o parte, furnizeazǎ o medie pentru întreaga Uniune Europeanǎ,iar pe de alta parte, asigurǎdate comparabile pentru fiecare stat membru, ajutand la ilustrarea similaritǎţilor şi diferenţelor din cadrul UE.
Statistica este o disciplina a carei aplicare utila cere competenta si devine o forta de productie atunci cand este folosita pentru a produce mai bine, motiv pentru care statisticianul impreuna cu specialistii din toate domeniile de activitate trebuie sa colaboreze la diagnosticarea tuturor proceselor de productie. Statisticianul este invatat sa lucreze sistematic, ordonat, disciplinat si, de cele mai multe ori cu resurse financiare si umane reduse, cu o baza materiala insuficienta. Cu toate acestea, munca statisticianului lasa in urma “fotografii istorice” ale timpului, materializate intr-o imensitate de cifre graitoare pentru cine stie si vrea sa le foloseasca in mersul inainte. Chiar daca, nu de putine ori subestimata de semeni, munca statisticianului are o deosebita valoare atunci cand rezultatele acesteia sunt intelese si folosite.
"Statistica este singurul taram sigur pe care un guvern prevazator trebuie sã intemeieze ratiunea reformelor sale" spunea Dionisie Pop Martian si de aceea statisticienii trebuie sa-si mentina p