In urma cu un secol, osteoporoza era considerata o boala rara, insa, in prezent, prevalenta sa este in continua crestere. De vreme ce, pentru modificarea bagajului genetic sunt necesari mii de ani, este de la sine inteles faptul ca, principalul considerent al multiplicarii cazurilor de osteoporoza este stilul nostru de viata. Iata 10 pasi esentiali pe care trebuie sa-i parcurgem pentru a avea oase sanatoase, indiferent de varsta.
“Cunoasterea factorilor ai osteoporozei este esentiala Pentru a putea preveni osteoporoza, primul pas este sa ne evaluam riscurile. Este de retinut ca printre factorii de risc ai osteoporozei se numara varsta, sexul, istoricul familial, conformatia corpului, istoricul menstrual si factorii de stil de viata (dieta, fumat, consum de alcool etc.)”, precizeaza medicul Corneliu Saradan, din cadrul Directiei de Sanatate Publica Botosani.
Medicii recomanda 10 pasi esentiali pe care trebuie sa-i parcurgem pentru a avea oase sanatoase, indiferent de varsta. iata care sunt acestia:
Testati-va densitatea osoasa! Un test denumit osteodensitometrie este recomandat pentru a masura densitatea oaselor, un factor decisiv pentru punerea diagnosticului de osteoporoza. Prima osteodensitometrie este recomandat a fi facuta in jurul varstei de 30 de ani, cand densitatea osoasa atinge nivelul maxim (dupa acest punct pierderea osoasa nu mai este corespunzator compensata, creand conditiile pentru instalarea osteoporozei).
Calciu, calciu si iar calciu! Acest mineral este esential pentru a avea oase rezistente, dar efectele sale benefice nu se rezuma doar la atat: imbunatateste functionarea inimii, a fluxului sangvin, a muschilor si a nervilor. O dieta axata pe un aport optim de calciu - care sa includa zilnic lapte, iaurt, branzeturi, legume cu frunze verzi, cereale integrale si unele specii de peste, scade semnificativ ris