În urmă cu şapte ani, am primit în dar de la un prieten o pereche de peruşi.
Dintr-o regretabilă neatenţie a mea, Coco - masculul - a ţâşnit prin geamul deschis şi dus a fost! Trei săptămâni mai târziu, Nona - perechea lui - a murit de supărare. Colivia, rămasă pustie, mă mustra parcă pentru neatenţia mea.
De îndată ce punga mi-a permis, am cumpărat alt peruş, dar am avut în vedere să nu fie nici galben (precum Coco) şi nici verde (precum Nona). Am ales un frumos exemplar cu pene albastre-azurii şi cu capul galben; sub cioc avea o "salbă" de şase puncte negre.
Chiar de la început, Albăstrica ne-a cucerit pe toţi ai casei, dar cred că cel mai mult mă iubea pe mine, deşi nu mă purtam cu ea în mod deosebit. Avea sentimente omeneşti: era atat de pofticioasă, încât făcea mare tărăboi dacă nu-i deschideam uşiţa când mâncam. Venea apoi şi se aşeza pe marginea farfuriei, "gusta" din mâncare şi, pe toată durata mesei, îmi ciripea. Era şi foarte orgolioasă: dacă nu-i acordam atenţie când avea chef de giumbuşlucuri, răsturna cutia cu seminţe, se căţăra pe gratiile coliviei şi dădea vânt leagănului cu ciocul; după aceea, cobora şi făcea scandal până când îi deschideam uşiţa. Atunci se aşeza pe umărul meu şi-mi ciripea la ureche ceva care, probabil, în graiul ei însemna: "Te-am iertat, dar să nu mă mai neglijezi". Când plecam de acasă, ţipa atât de convingător, că ne părea rău că o lăsăm singură. Orice încercare de a-i aduce o pereche s-a soldat cu eşec: nu voia să împartă colivia (dar nici sentimentele!) cu nimeni.
Cu timpul, uşiţa coliviei devenise inutilă, nemaifiind nevoie s-o închidem. Ea intra acolo numai pentru a mânca şi a dormi. În restul timpului, stătea ori pe masă, ori la capătul patului, ori în faţa oglinzii. Albăstrica era şi o mare melomană. Îi plăcea la nebunie muzica, dar numai anumite pies