Ambasadorul român la Chișinău Marius Lazurcă: e dreptul tinerilor să-şi aleagă ţara în care vor să studieze.
Cu două săptămâni înainte de a începe admiterea la studii în România, la Chişinău, mai multe universităţi de peste Prut au prezentat ofertele lor absolvenţilor moldoveni. Târgul Universităţilor din România este organizat la iniţiativa asociaţiilor de basarabeni şi va dura până duminică. Detalii are Alla Ceapai.
Din totalul de 5500 de burse acordate de guvernul român, 3300 sunt pentru proaspeţii absolvenţi de licee din Moldova, cu 300 mai multe decât în anul trecut.
Deşi în uşoară scădere, cele mai multe locuri sunt pentru centrele universitare mari din Bucureşti, Iaşi sau Cluj. Majoritatea din ele însă sunt fără burse.
Tinerii moldoveni care vor să beneficieze şi de o bursă lunară de 65 de euro ar trebui mai curând să aplice la universităţile din oraşe mai mici, spune reprezentantul Asociaţiei Basarabenilor din Ploieşti, Iacob Cerlat:
x „În toţi aceşti ani s-a concentrat un flux foarte mare de studenţi în Bucureşti, în Cluj, în Iaşi. Guvernul român a întreprins toate aceste măsuri pentru ca să direcţioneze studenţii şi către alte oraşe. Pentru că sunt facultăţi puternice şi în alte oraşe.”
Mai puţin solicitate, centrele universitare mici, ar fi o oportunitate pentru absolvenţii care au luat notă mică la BAC, e de părere reprezentanta Asociaţiei Basarabenilor din Alba Iulia, Rodica Cotruţă:
x „Toţi se avântă în oraşe mari. Mulţi fac prostia asta, având media mică aplică la universităţile din oraşele mari şi nu reuşesc. Parte din ei sunt repartizaţi ulterior în oraşe mai mici, dar ei refuză această ofertă.”
Deşi universităţile din Petroşani, Alba Iulia, Bacău, Galaţi şi Suceava oferă cele mai multe locuri fără taxă şi cu bursă, majoritatea absolvenţilor