Frederic Oudea, şeful Societe Generale, a avertizat autorităţile de reglementare că se concentrează prea mult asupra mijloacelor de măsurare simple ale împrumuturilor efectuate de bănci şi a numit noile reglementări privind capitalul 'măsuri crude', transmite Reuters.
Oudea s-a declarat în favoarea unor standarde mai flexibile în reglementările Basel III şi le-a apărat de criticii care cereau standarde mai simple, măsurabile.
Forţarea băncilor să se bazeze mai puţin pe capitalul împrumutat a fost un element cheie al eforturilor autorităţilor de reglementare de a face instituţiile de creditare mai sigure, după criza din 2007-2009.
În urma criticilor privind reţeaua complicată de reglementări aflată acum în vigoare pentru a reduce plăţile acordate bancherilor şi a proteja băncile de faliment s-a cerut simplificarea regulilor.
'Avem nevoie să conservăm modelul bazat pe risc pentru băncile naţionale şi asta se doreşte prin Basel III, alocarea de capital în funcţie de riscul pe care şi-l asumă băncile', a explicat şeful Societe Generale.
Miercuri, autorităţile de reglementare din SUA au anunţat cerinţe de capital mai stricte pentru cele mai mari opt bănci americane, în scopul întăririi sistemului financiar şi al protejării contribuabililor de orice viitoare salvări costisitoare de bănci.
Nivelul capitalului minim propus de autorităţi are ca obiectiv reducerea riscurilor din sistemul bancar şi rezolvarea aşa numitei probleme 'too big to fail' - bănci considerate 'prea mari pentru a da faliment', pe care Guvernul ar putea fi forţat să le salveze în cazul prăbuşirii.
Dar cele opt bănci - JPMorgan Chase & Co, Citigroup Inc, Bank of America Corp, Wells Fargo & Co, Goldman Sachs Group Inc, Morgan Stanley, Bank of New York Mellon Corp şi State Street Corp - susţin că noile reglementări le afectează competitivitatea faţă de rivalele