Zilele trecute, Aula Academiei Române a fost un spaţiu în care Maramureşul a fost acasă. Minţile luminate ale românilor, academicienii, l-au sărbătorit pe artistul maramureşean Vida Gheza. A fost o sărbătoare a spiritului, a fost o sărbătoare a nordului, un ţinut uitat de cei care ne conduc, deşi el a dat în permanenţă valori materiale şi mai ales umane. Dar Academia Română este o instituţie ce se situează deasupra unor astfel de dezbateri lumeşti, ale politicienilor.
Centenarul Vida Gheza a început în februarie, în Baia Mare, urmând ca pe parcursul întregului an să aibă loc manifestări dedicate Centenarului Gheza.
Acum a fost organizată la Academia Română o manifestare de înaltă ţinută ştiinţifică, culturală. Simpozionul Naţional Gheza Vida – 100 de ani de la naştere, la care au participat academicieni, oameni de cultură, critici şi istorici de artă, artişti. De asemenea, a avut loc vernisajul Expoziţiei CENTENAR VIDA la Sala de expoziţii „Theodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Române, unde s-a lansat albumul GHEZA VIDA, editat de Editura Academiei Române în colaborare cu Editura Mega din Cluj-Napoca, volumul Vida Gheza – 100. Documentar biobliografic aniversar şi Revista Familia Română, număr dedicat Centenarului Vida, editate de Biblioteca Judeţeană Petre Dulfu din Baia Mare.
Manifestările ştiinţifice şi culturale, dedicate marelui sculptor GHEZA VIDA au fost sprijinite de Primăria Municipiului Baia Mare, şi a avut ca parteneri Institutul de Arheologie şi Istoria Artei din Cluj-Napoca, Muzeul de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, Muzeul Ţării Crişurilor-Oradea, precum şi alte instituţii.
Cuvântul de deschidere a fost al preşedintelui Academiei Române, academicianul Ionel Haiduc, urmat de vicepreşedintele Academiei, academicianul Ionel Valentin Vlad, de academician