Compania care ar urma să dezvolte proiectul Roşia Montană este una de tipul "hit and run" ("loveşte şi fugi"-n.r.). Semnele de întrebare privind proiectul aurifer rămân chiar şi după includerea lui în Planul Naţional de Investiţii. Contractul actual privind Roşia Montană trebuie publicat. Declaraţiile au fost făcute la RFI de europarlamentarul liberal, Renate Weber.
Proiectul Roşia Montană a fost inclus în Planul Naţional de Investiţii şi Locuri de Muncă, lansat joi de Guvern. Investiţia este prezentată ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu", unde "beneficiul statului să ajungă la 78% din ceea ce generează acest proiect".
Negocierile vor fi finalizate până în luna septembrie, iar decizia finală va aparţine Parlamentului, a declarat premierul Victor Ponta.
Renate Weber spune că îşi păstrează dubiile asupra acestui proiect: "Sunt câteva date care mie personal îmi sunt în continuare neclare, în sensul în care nu am înţeles foarte exact la ce se va referi legea care urmează să fie trimisă în Parlament. Nu ştiu dacă legea se referă la includerea investiţiei de la Roşia Montană în Planul Naţional de Investiţii. Dar trecând peste acest aspect, o să vă spun că eu aveam câteva obiecţii mari în ceea ce priveşte proiectul Roşia Montană şi că în acest moment ele rămân valabile, rămân în picioare. Era vorba de cât anume ar câştiga statul român, dacă acest proiect ar demara, pentru că nu văd de ce România ar accepta să-i fie luată o bogăţie naturală care există acolo şi statul român să nu câştige decât te miri ce şi mai nimic. Înţeleg că se va renegocia. Am mari dubii că această companie va ceda, pentru că de ani de zile ea a investit enorm, poate "investit" cu ghilimelele de rigoare, tocmai în ideea de a câştiga enorm şi mă îndoiesc că ar accepta să aibă un câştig, aşa, rezonabil, ca să zic aşa".
Renate Weber are