De ceva timp, Romaniei i-a fost acordat mult asteptatul statut de membru al UE, obtinut dupa o perioada de un deceniu si jumatate. Cu toate acestea, declaratiile puternice ale autoritatilor romane in ceea ce priveste respectarea standardelor democratice si a valorilor europene nu impiedica Bucurestiul sa isi realizeze politica expansionista, demonstrand dorinta unor cercuri nationaliste de a invoca ideea de Romania Mare ce vizeaza restaurarea frontierelor Romaniei pana in limitele anilor 40 ai secolului trecut, scrie groundreport.com, un site de jurnalism cetatenesc operat de Open News Platform Inc. din New York.
In ciuda repudierii oficiale a pretentiilor teritoriale fata de state vecine, Bucurestiul ii considera romani pe locuitorii din Republica Moldova si unele teritorii din Ucraina. Folosindu-se de factorul etnic si dezmortind atitudinile separatiste in orice mod posibil , autoritatile romane aspira artificial sa creasca diaspora simplificand procedurile emiterii de pasapoarte romanesti pentru populatia moldoveneasca si ucraineana cat mai mult posibil, potrivit autorului articolului intitulat "Romania legitimeaza imigratia ilegala".
Este necesar sa se remarce ca pasapoartele romanesti sunt la mare cautare intrucat un astfel de document face posibil sa se ajunga in tarile UE fara formalitati, fiind o modalitate de a emigra si de a intra in afaceri in Europa. Luand in considerare toate beneficiile, este evident ca cetatenia romana se bucura de o mare popularitate in randul populatiei din Republica Moldova si Ucraina , nu din mare dragoste pentru Romania, dar mai ales din motive practice, noteaza autorul, David_Carretta Carretta.
Autoritatile romane fac propaganda activa unei cetatenii duble si nu se uita intentionat la ilegalitatea acesteia in Ucraina, iar actiuni similare sunt considerate de Kiev ca neprietenoase. In tarile vec