Minorităţile tibetană şi uigură beneficiază de ''libertăţi fără precedent'', a afirmat consilierul de stat chinez Yang Jiechi, joi, la Washington, după încheierea a două zile de convorbiri în cadrul reuniunilor anuale dintre China şi Statele Unite. În plus, Beijingul a cerut americanilor să se uite la propria situaţie privind drepturile ale omului şi să nu mai intervină „în afacerile interne ale fiecăruia''.
''China a făcut progrese importante în domeniul drepturilor omului. Oamenii din diferitele regiuni ale Chinei, inclusiv din Xinjiang şi Tibet, trăiesc mai bine şi beneficiază de libertăţi fără precedent (...) Sperăm că Statele Unite ale Americii îşi vor ameliora propria situaţie în materie de drepturi ale omului, pe baza respectului reciproc şi al neintervenţiei în afacerile interne ale fiecăruia'', a declarat consilierul de stat chinez.
Situaţia s-a deteriorat în regiunile Tibet şi Xinjiang conform ultimului raport anual privind drepturile omului al Departamentului de Stat al SUA. Începând cu 2009, peste 110 tibetani şi-au dat foc, sau au încercat s-o facă, pentru a protesta faţă de tutela Beijingului şi faţă de represiunea împotriva religiei şi a culturii lor. Organizaţii tibetane cu sediul în străinătate au raportat pe 9 iulie că poliţia chineză a deschis focul asupra unor tibetani în timp ce ei marcau împlinirea a 78 de ani de viaţă ai lui Dalai Lama, liderul lor spiritual. Xinjiang, mare regiune din nord-vestul Chinei, se confruntă periodic cu tulburări, scrie Agerpres. Uigurii, minoritate turcofonă, se plâng de discriminări în comparaţie cu etnia han, chinezii de origine, care domină economia şi instituţiile.
La rândul său, secretarul de stat american adjunct William Burns a afirmat că scopul acestor discuţii este de a sublinia importanţa drepturilor omului în relaţiile bilaterale'' chino-americane. ''Credem cu putere că respectarea drep