Elevi care au trecut cu bine de probele de la Bacalaureat au intrat ȋn febra Admiterii la Facultate din 2013, care are loc la toate Universităţile din ţară.
Admiterea în anul I se face, la multe dintre facultăţi, pe baza unui concurs de dosare bazat pe media de la bacalaureat. Universitatea “Aurel Vlaicu” din Arad, care în anul de studii încheiat a avut peste 10.000 de studenţi, are disponibile 2.809 locuri la studii de licenţă, pentru 38 de specializări, şi 1,050 de locuri pentru masteranzi, în 24 de programe de master. Preşedintele Consiliului Academic al Universităţii “Aurel Vlaicu”, Lizica Mihuţ, a declarat, vineri, că în următorul an de studii va fi păstrat acelaşi număr de locuri bugetate, adică 512 pentru studii de licenţă şi 203 pentru programele de master sau de doctorat.
În plus, Ministerul Educaţiei a acordat finanţare pentru zece burse destinate românilor din afara graniţei, fiind adresate în special celor din Valea Timocului şi din Ungaria. În Arad mai există şi o instituţie de îmvăţământ superior privată, respectiv Universitatea “Vasile Goldiş”.
Aproximativ o mie de locuri bugetate sunt disponibile pentru studiile de licenţă la cele trei universităţi de stat din Târgu Mureş, numărul fiind similar celui de anul trecut. Potrivit datelor postate pe site-ul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, metodologia de admitere, dar şi cifrele de şcolarizare şi taxele sunt similare celor de anul trecut. În total, la UMF Târgu Mureş sunt scoase la concurs 450 de locuri la buget şi 520 cu taxă.
Astfel, conform datelor prezentate de mediafax, la Facultatea de Medicină, specializarea Medicină, sunt scoase la concurs 135 de locuri bugetate la linia română şi 135 la linia maghiară – la care se adaugă 80 de locuri cu taxă de şcolarizare, de 8.000 de lei anual. Tot în cadrul Facultăţii de Medicină mai sunt scoase la concurs zec