Mica comunitate evreiasca din Romania se confrunta prin natura conditiilor sale de existenta cu numeroase dificultati. E important insa ca aceasta Comunitate cu o istorie multiseculara continua sa-si pazeasca mostenirea culturala si religioasa.
Noile conditii politice ale tarii i-au conferit norocul sa revendice cu succes patrimoniul si sa obtina parte importanta din averea comunitara. Un proces in curs de desfasurare, administrat cu destula profesionalitate de Fundatia CARITATEA. Presedintele actual al acestei Fundatii este dr. Aurel Vainer, deputat, presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania (F.C.E.R.). O serie de dezordini in sistemul de conducere, administrativ-financiar, al Comunitatii Evreiesti din Bucuresti (C.E.B.), a determinat pe cativa membrii important ai Comunitatii (Marco Maximilian Katz, Tova Ben Nun-Cherbis, rabinul Deutsch) sa ceara un control avizat (un audit, cum se spune in limbajul tehnic financiar). Conducerea F.C.E.R., din care face parte C.E.B., n-a ezitat si Audit-ul a controlat si i-a gasit vinovati de savarsirea unor nereguli pe fostii conducatori ai C.E.B., Erwin Simsensohn si Mirela Ashman. Au fost organizate noi alegeri si o alta conducere, matura, responsabila, in frunte cu ing. Paul Schwartz, a fost aleasa.
S-ar fi crezut ca apele s-au linistit, dar in realitate ele au devenit mai tulburi. Maximilian Marco Katz, presedintele Centrului de Monitorizare a Antisemitismului din Romania, nu a fost multumit cu masurile „blande” luate de conducerea F.C.E.R. dupa controlul financiar efectuat. Au mai existat si alte nemultumiri care l-au condus pe Katz sa se adreseze Justitiei romanesti. Personal, marturisesc, inca nu am auzit ca asa ceva sa se fi intamplat in ultimul secol de viata evreiasca in Romania: un evreu sa ceara unui judecator roman sa-i faca dreptate impotriva Comunitatii din care face parte.
Nu