Coreea de Nord s-a declarat miercuri pregătită să înceapă negocieri internaţionale, cu scopul de a calma tensiuni regionale agravate, potrivit Phenianului, de exerciţii militare comune americano-sud-coreene.
"În prezent, suntem pregătiţi pentru orice formă de discuţii, cu scopul de a destinde tensiunile din peninsula coreeană şi de a soluţiona orice tip de probleme, în majoritate probleme de securitate", le-a spus jurnaliştilor ambasadorul nord-coreean la ONU, la Geneva, So Se Pyong.
Coreea de Nord a evitat negocieri cu Cei Şase privind arsenalul său nuclear începând de la sfârşitul lui 2008.
Decizia lui So Se Pyong de a invita presa la reşedinţa sa de ambasador, situată pe malul Lacului Geneva, este foarte neobişnuită.
El a reiterat poziţia Phenianului, pe care a expus-o în iunie ambasadorul nord-coreean la ONU la New York, într-o conferinţă de presă la fel de inedită.
Conferinţa lui So Se Pyong la Geneva, de aproximativ 90 de minute, susţinută în engleză, a fost consacrată criticii Statelor Unite, care au staţionat 28.500 de soldaţi în Coreea de Sud.
Excerciţii militare comune au loc în mod regulat între cele două state înfurie Phenianul.
Tensiunile au atins un nou punct culminant în regiune în urmă cu câteva luni, în urma unor teste nucleare şi de rachete nord-coreene, determinând ONU şi anumite state să adopte sancţiuni împotriva acestui stat de tip stalinist izolat.
So Se Pyong a reafirmat miercuri că ţara sa are tot dreptul să se apere.
"Este necesar să ne consolidăm apărarea. Cu acest sistem de apărare şi cu această putere, suntem în securitate", a spus el, adăugând că statul nord-coreean nu va abandona "niciodată programul său nuclear, cu excepţia cazului în care Statele Unite îşi vor retrage forţele ostile".
De asemenea, ambasadorul nord-coreean a denunţat manevre americano-sud-cor