Comisia de Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară (ENVI) din cadrul Parlamentului European a adoptat raportul referitor la interzicerea comercializării de produse din tutun ambalate atractiv, extinderea dimensiunii avertismentelor de pe ambalajele produselor de tutun până la 75% din dimensiunea acestora, interzicerea folosirii aditivilor, inclusiv a mentolului, aditivi care fac produsele din tutun mai atractive şi stabilirea unei „liste pozitive” de ingrediente pe care un produs din tutun le poate conţine. Membrii Comisiei ENVI au mai susţinut propunerea de a interzice ţigaretele slim.
Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că, din punct de vedere al sănătăţii, susţine directiva UE privind interzicerea ţigărilor mentolate şi slim, dar România a respins proiectul de directivă deoarece s-ar fi ajuns la importuri şi ar fi fost încurajată contrabanda.
Ponta a susţinut că din considerente de sănătate ar fi acceptat pierderile bugetare produse de o astfel de directivă, dar atât timp cât există producători "în ţările din jur", directiva nu ar fi făcut decât să încurajeze "importul" din alte ţări, precum Polonia, sau chiar contrabanda.
"Problema este că pierdem nişte bani la buget - e în regulă asta - şi nu rezolvăm nimic în ceea ce priveşte combaterea fumatului atât timp cât ţările din jur rămân producătoare. Dacă luăm o decizie, interzicem în toată Uniunea Europeană, dar dacă Polonia produce înseamnă că importăm ţigările alea din Polonia, nu le mai producem în România, nu mai luăm bani la bugetul României şi încurajăm economia Poloniei... Dacă era vorba doar de pierdere bugetară, eu eram în favoarea punctului de vedere al Ministerului Sănătăţii, dar noi interziceam ceva, pierdeam bani la buget şi încurajam importul alte ţări, nu mai vorbesc de contrabandă", a susţinut Ponta.
Citeşte mai multe des