Mircea cel Bătrân nr. 45, scara B, a fost prima scară de bloc din Braşov cu sistem dublu de încălzire. Proprietarii cu centrale de apartament, care au optat şi pentru încălzirea centralizată, au putut astfel să compare costurile celor două sisteme de încălzire, care au putut funcţiona în paralel. Concluzia a fost unanimă: la Tetkron este mult mai ieftin, decât cu centrala de apartament.
Factură de 300 de lei, într-o lună geroasă
Gabriel Balint, care locuieşte pe această scară, într-un apartament de la parter, şi este şi şeful asociaţiei de locatari din bloc, a simţit pe pielea sa că odată ce s-a rebranşat la sistemul centralizat confortul termic din locuinţa sa a crescut, dar şi banii economisiţi. „Iernile trecute, când aveam doar centrala, ţineam termostatul pe 21 de grade Celsius, ziua, şi 20 de grade, noaptea. Iarna trecută, când am mers doar pe sistemul centralizat, am avut atât ziua, cât şi noaptea, 24 de grade, iar diferenţa a fost la facturi. Dacă atunci când mergeam cu centrală plăteam în medie între 250 şi 300 de lei, acum, cea mai mare factură a fost de 300 de lei, aferentă lunii ianuarie, când a fost o lună geroasă, dar am avut şi facturi care nu au depăşit 150 de lei, iar în aceşti bani a fost inclusă şi apa caldă. Probabil că dacă menţineam temperatura constantă, la 24 de grade, la centrală, cu siguranţă facturile lunare erau de peste 350 de lei”, ne-a explicat Gabriel Balint. Vecinii săi, care locuiesc la etajele superioare, au plătit şi mai puţin, în medie cu câte 50 de lei, ţinând cont că la toate blocurile apartamentele de la parter sunt mai friguroase.
Gazul s-a scumpit, gigacaloria nu se majorează
Bărbatul spune că nici pe timpul verii nu a renunţat la sistemul centralizat, fiindcă şi apa caldă este mai ieftină. „Am zis de la bun început că nu am nimic de pierdut dacă o să am două sisteme de încălzire. În 10 octombrie 2012