Rata şomajului în Australia a ajuns la cel mai înalt nivel din 2009, într-o perioadă în care discursul de realegere al premierului Kevin Rudd se bazează tocmai pe managementul economic al ţării, informează Bloomberg.
Şomajul a continuat să crească atingând pragul de 5,7% în luna iunie, a anunţat joi Biroul de Statistică din Sydney. Numărul celor care au reuşit să-şi găsească un loc de muncă a crescut cu 10.300 de persoane, din luna mai, însă şi numărul celor care îşi caută un job sunt din ce în ce mai mulţi. Paradoxul este faptul că joburile full time să fie mult prea puţine în această perioadă cu 4.400, în timp ce ofertele de tip part time s-au înmulţit cu 14.800.
Şomajul creşte, joburile scad
"Niciun lider politic nu cred că-şi doreşte să vadă rata şomajului crescând. Rudd a mai traversat o astfel de criză pe care a depăşit-o cu succes, aşa că are destulă credibilitate", spune Stephen Walters, economist şef la JPMorgan Chase, în Australia.
Continentul a fost numit în mai multe feluri de-a lungul timpului, de la Oz, la Tărâmul de Jos sau "Naţiunea norocoasă", tocmai datorită abilităţii sale de a se menţine departe de criză, în mare parte graţie resurselor naturale de care dispune.
Confirmând încă o dată acest lucru, Australia a ajuns în urmă cu câteva luni în fruntea listei celor mai fericite naţiuni din lume. Astfel, indexul Better Life al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, ce face un clasament al celor mai dezvoltate economii din lume, a plasat Australia pe primul loc, potrivit WSJ.
Criteriile după care se stabileşte acest top au fost tocmai numărul de locuri de muncă, venitul, mediul înconjurător şi starea sănătăţii. Mai mult, australienii ocupă prima poziţie pentru al treilea an consecutiv, devansând Suedia şi Canada, ţări de asemenea recunoscute pentru standardele lor înalte de viaţă şi eco