Oliver Stan a fost supus ieri unei prime expertize psihiatrice. Medicii spun că a fost foarte cooperant. Vor mai fi necesare două şedinţe, pentru a se stabili dacă a avut sau nu discernământ.
Oliver Stan, bărbatul diagnosticat în anul 2006 cu schizofrenie paranoidă, care a încercat să arunce în aer un amfiteatru cu studenţi şi profesori, a fost ieri-dimineaţă supus unei prime expertize psihiatrice. O comisie formată din doi psihiatri, un psiholog şi un medic legist a mers la Spitalul de Psihiatrie „Socola“ pentru a discuta cu Oliver, cu scopul de a vedea daca acesta a avut sau nu discernământ atunci când a intrat cu bomba în universitate. Pacientul a fost cooperant, răspunzând cu lux de amănunte tuturor întrebărilor puse de specialişti. Acesta nu se afla sub medicaţie atunci când a avut loc expertiza, iar în acest fel medicii spun că nu au fost mascate anumite simptome ale stării sale psihice. Potrivit comisiei, vor fi necesare încă două examinări medico-legale psihiatrice, pentru a se constata prezenţa sau absenţa discernământului.
„Am căutat sensul vieţii“
„Consider că am reuşit să-mi ating scopul: am devenit cunoscut“. Aşa şi-a exprimat pacientul gestul comis, ţinând să precizeze că nu a avut niciodată de gând să detoneze bomba. „Am trăit o viaţă fără sens şi mereu am căutat sensul vieţii“, sau „Dacă vorbeşti cu Dumnezeu se cheamă rugăciune, dar dacă Dumnezeu vorbeşte cu tine se cheamă nebunie“, sunt doar câteva dintre lucrurile pe care Oliver Stan le-a destăinuit în faţa comisiei. Medicii au precizat că sunt necesare alte expertize, pentru a se stabili dacă a avut sau nu discernământ. „Sunt necesare încă două examinări pentru confruntarea relatărilor, consecvenţa sau inconsecvenţa lor, selectarea ideilor dominante şi evaluarea remuşcărilor faţă de fapta comisă“, a declarat prof.dr. Călin Scripcaru, medic legist şi membru în Comisia de Expertiz