La două săptămâni de la tragedia din Muntenegru, în care şi-au pierdut viaţa 18 români şi alţi 29 au fost răniţi, autorităţile din cele două ţări nu colaborează oficial.
S-au scurs mai bine de două săptămâni de la tragedia produsă în Muntenegru, unde un autocar cu 47 de turişti români a căzut într-o râpă adâncă de peste 40 de metri. În răstimpul scurs, autorităţile din cele două ţări nu s-au sinchisit să perfecteze actele care să le permită anchetatorilor români şi celor muntenegreni să aibă acces, în acelaşi timp, la probele esenţiale. Aşa se face că dosarul “autocarului morţii” este acum rupt în două.
Surprinzător, după lovitura de imagine pe care autorităţile de la Bucureşti au dat-o imediat după tragedie - organizând deplasări oficiale în Muntenegru, funeralii pe Aeroportul Otopeni şi decretând chiar şi o zi de doliu naţional -, interesul pentru caz s-a stins nejustificat de repede.
Aşa se face că în acest moment cercetările se derulează pe două fronturi, atât în Muntenegru, cât şi în România, însă rezultatele nu pot fi puse cap la cap de anchetatorii din cele două ţări, pentru că nu a fost cerută o comisie rogatorie (un element juridic care ar pune în legătură, oficial, poliţiştii şi procurorii din cele două ţări şi le-ar permite accesul în paralel la toate probele existente). Mărturiile răniţilor sunt în ţară
“Aici, noi am stat de vorbă cu toţi răniţii, chiar în primele zile de după accident. Avem mărturiile lor. I-am vizitat la spital, unde anchetatorii i-au intervievat, iar discuţiile au făcut obiectul unor procese-verbale scrise de poliţişti şi semnate de victime. Până acum, nu am primit de la partea muntenegreană concluziile cercetărilor făcute acolo, cum nici noi nu am trimis în Muntenegru declaraţiile supravieţuitorilor. Practic, avem un accident cu două dosare care ar trebui conexate”, ne-au dezvăluit surse judiciare.