Potrivit Raportului european de sănătate perinatală din 2010, România ocupă primul loc în Europa cu cel mai mare procent, 10,6%, de mame mai tinere de 20 de ani, în comparaţie cu Elveţia care ocupă ultimul loc cu 1,1%, informează Fondul ONU pentru Populaţie.
Conform raportului, Letonia, Malta, Marea Britanie, Slovacia şi Ungaria ocupă locurile intermediare cu procente în jurul valorii de 5%.
Aproximativ 16 de milioane de fete sub vârsta de 18 ani nasc în fiecare an, iar alte 3,2 milioane fac avorturi nesigure. Marea majoritate, 90%, dintre adolescentele însărcinate din ţările în curs de dezvoltare sunt căsătorite, dar acest lucru nu este ca o consecinţă a alegerii lor fireşti şi în cunoştinţă de cauză.
În Europa, în mai mult de jumătate dintre ţările membre UE naşterile la mame adolescente reprezintă sub 3% din totalul naşterilor.
Sarcina la adolescente este o problemă de sănătate: mamele tinere se confruntă cu un risc sporit de complicaţii materne, deces şi invaliditate, inclusiv fistula obstetricală, iar copiii lor se confruntă cu riscuri mai mari. Este, de asemenea, o problemă a drepturilor omului. Sarcina la adolescente înseamnă de multe ori un final brusc al copilăriei, o educaţie limitată şi oportunităţi pierdute.
Potrivit dr. Babatunde Osotimehin, directorului executiv al Fondului ONU pentru Populaţie (UNFPA), scăderea numărului de sarcini la adolescente presupune “angajamentul statelor, comunităţilor şi indivizilor de a investi în fetele tinere, atât în ţările dezvoltate, cât şi în cele în curs de dezvoltare. Adolescenţilor şi tinerilor trebuie să le fie furnizată o educaţie sexuală comprehensivă adecvată vârstei lor pentru a putea dezvolta cunoştinţe şi abilităţi necesare pentru a-şi putea proteja sănătatea de-a lungul vieţii. Totuşi, educaţia şi informarea nu sunt suficiente. Serviciile de sănătatea reproducerii de calitate tre