Scris de Andreea Pintea - Speranţele mari ale întreprinzătorilor pentru finanţările din acest an au fost lăsate… în aşteptare.
ARAD. Programele naţionale de finanţare sunt de cele mai multe ori gura de oxigen de care micii întreprinzători au nevoie. Deşi la fiecare început de an micilor antreprenori li se promite cât mai mult sprijin pentru afacerile lor, demararea programelor este de cele mai multe ori greoaie, ajungându-se chiar la amânări anuale.Ce funcţionează?
Deşi au trecut mai bine de şase luni din acest an, doar două dintre cele şase programe naţionale dedicate întreprinderilor mici şi mijlocii au fost lansate. Primul dintre ele vizează stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri, iar cel de al doilea program lansat este „Programul Mihail Kogălniceanu”. Cele două programe nu sunt noutăţi, ele fiind active şi în anii trecuţi. Dacă de programul Kogălniceanu pot beneficia toţi întreprinzătorii, fiind vorba de o linie de finanţare cu dobândă subvenţionată de stat, în cazul programului SRL-D tinerii care îşi deschid o primă afacere sunt cei care pot accesa un ajutor financiar de la stat.Lansări anunţate
Dintre celelalte patru programe de finanţare, două vor fi lansate în următoarea săptămână. Potrivit ultimelor anunţuri făcute de Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri, începând de luni, 15 iulie, se va activa Programul de dezvoltare şi modernizarea a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă – programul comerţ 2013. Patru zile mai târziu întreprinzătorii vor putea depune aplicaţii şi în cadrul programului pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul IMM.
Rămâne de văzut, la final de an, cât de eficiente au fost aceste programe şi câţi arădeni au reuşit cu adevărat să beneficieze de fondurile puse la