Mecanismul unic de rezoluţie pentru băncile în dificultate propus marţi de Comisia Europeană(CE) a fost comparat de către preşedintele Asociaţiei băncilor de tip cooperativă din Bavaria, Stephan Götzl, cu decretul care a permis naziştilor să îşi asume puteri discreţionare de a emite legi peste capul parlamentului. Prin acest mecanism, CE câştigă autoritatea ultimă de decizie asupra celor 6.400 de bănci din zona euro, cu posibilitatea de a decide falimentul uneia dintre acestea, chiar în cazul opoziţiei unei autorităţii naţionale din acest sector.
Critica lui Götzl evidenţiază rigiditatea Germaniei faţă de măsurile propuse marţi de Michel Barnier, comisarul european pentru Piaţa internă şi Servicii. Joi, la o conferinţă din Munchen, Götzl a declarat că se opune propunerii CE de a-şi aroga noi atribuţii în domeniul bancar şi a comparat-o cu 'un decret care permite asumarea puterii'. 'Noi, în Germania, am avut o experienţă neplăcută cu astfel de decrete', a spus el, părând să se refere la amendamentul constituţional din 1933 care a permis naziştilor puteri discreţionare de a emite legi peste capul parlamentului. Declaraţia acestuia a fost confirmată de un purtător de cuvânt, care a subliniat că Stephan Götzl nu i-a menţionat în mod explicit pe nazişti sau pe Hitler.
'În opinia noastră, propunerea acordă Comisiei Europene puteri pe care nu le deţine conform tratatelor actuale', a declarat marţi un purtător de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, potrivit Agerpres. Bruxellesul să respecte limitele legii sau va risca 'turbulenţe majore', a afirmat, la rândul său, ministrul german de finanţe Wolfgang Schäuble.
CE a precizat că nu are intenţia 'de a răspunde unei analogii atât de nepotrivite şi să ia parte la o polemică de această natură'. Bruxelles-ul reaminteşte că scopul propunerii este de a proteja banii contribuabililor în cazul unui faliment bancar