Persoanele cu studii superioare încheiate îşi găsesc mult mai repede de muncă şi rămân încadrate o perioadă mai lungă
În Constanţa se găsesc, la ora actuală, aproape zece mii de şomeri, iar mai puţin de jumătate dintre aceştia primesc indemnizaţie de la stat. De asemenea, mai mult de jumătate dintre şomerii de pe raza judeţului stau în mediul urban. Cea mai interesantă şi dezechilibrată statistică o regăsim însă în dreptul studiilor pe care şomerii constănţeni le au.
Conform datelor furnizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Constanţa, mai puţin de o mie din numărul total al şomerilor constănţeni au studii superioare. Mai exact, 822 de şomeri înregistraţi la AJOFM au absolvit studiile unei facultăţi. Pentru aceştia, oportunităţile sunt multe şi dintre cele mai diverse. Autoritatea constănţeană nu are o ofertă bogată în ceea ce îi priveşte, dar există site-uri de specialitate unde abundă locurile de muncă rezervate celor care tocmai şi-au încheiat studenţia.
Absolvenţii de liceu sau ai unei instituţii de învăţământ postliceale care au şi statutul de şomeri sunt 1.988 la număr. Pentru ei, AJOFM are o ofertă variată de cursuri de calificare, dar sunt şi locuri de muncă suficiente, mai ales de sezon.
Rândul şomerilor este îngroşat de persoanele care nu au nici studii superioare şi nici nu au absolvit liceul. Aceştia sunt în număr de şapte mii opt zeci. Conform AJOFM, aceştia au nivel de instruire primar, gimnazial sau profesional. Şi aceştia au la dispoziţie cursuri de recalificare oferite de instituţia constănţeană precum şi o gamă destul de largă de joburi de sezon sau ca necalificaţi.
Sezonul estival a dat posibilitatea, mai ales tinerilor, să se angajeze pe litoral. Ofertele au fost destule şi în marea majoritate din cazuri nu a fost nevoie de o dovadă de absolvire a vreunui nivel de învăţământ. AJOFM a înregistra