Unsprezece centre comerciale a căror construcţie a fost finalizată au ajuns în insolvenţă sau şi-au oprit activitatea, în timp ce alte zece proiecte de malluri au fost blocate după începerea construcţiei şi realizarea unor investiţii pe şantiere de ordinul milioanelor de euro, fără a ţine cont de costul cu terenurile.
Aşa arată un bilanţ provizoriu al crizei din consum ce a lovit piaţa locală de retail în ultimii ani, precum şi al pariurilor prea riscante făcute de o serie de investitori în imobiliarele româneşti.
În iulie 2009, în urmă cu patru ani, britanicul Andrew Stear afirma resemnat: „Cu siguranţă nu am făcut suficientă analiză asupra pieţei din Brăila. Proiectul nu atrage suficient de mulţi oameni, iar nivelul preţurilor practicate de retaileri nu corespunde puterii de cumpărare a locuitorilor oraşului“.
Acela era anunţul primului lacăt montat pe un centru comercial din România – Armonia Center din Brăila – un proiect care a implicat o investiţie de 45 mil. euro şi care nici până la ora actuală nu a fost redeschis. Lichidatorii judiciari caută cumpărători la 15 mil. euro, o treime din cost, dar investitorii nu se arată.
Aceleaşi probleme – lipsa puterii de cumpărare şi analiza insuficientă a pieţei - i-au determinat ulterior şi pe alţi dezvoltatori să închidă uşile mallurilor sau să se protejeze de creditori prin deschiderea procedurii de insolvenţă.
În alte cazuri, investitori care au început de cele mai multe ori lucrări la malluri în perioada de creştere a pieţei, când părea că orice proiect va fi închiriat şi vândut ulterior la un randament de 7-7,5%, în euro pe an, au oprit construcţia şi au abandonat şantierele pe termen nedeterminat, ducând bilanţul investiţiilor comerciale eşuate la peste 20 de proiecte şi circa 600 de milioane de euro.
Singurele centre comerciale eşuate care au fost vân