Administraţia Obama a anunţat că va livra patru avioane de luptă F16 armatei egiptene, demonstrând că va continua să ignore legislaţia americană care interzice acordarea de ajutoare ţărilor în care au avut loc lovituri de stat militare. Bineînţeles, atitudinea se justifică dacă luăm în calcul că lovitura militară a fost pusă la cale chiar de SUA.
A fost sau n-a fost lovitură militară în Egipt este un subiect intens dezbătut în presa internaţională, în timp ce, în ultima săptămână şi jumătate, principalele puteri ale lumii au tăcut mâlc, niciuna dintre ele neavând curajul să folosească termenul de „lovitură de stat”. Cu atât mai mult, SUA, care oferă anual 1,5 miliarde de dolari Egiptului, un ajutor care, în virtutea legii americane, nu poate merge către o ţară în care a avut loc o lovitură de stat.
Pentagonul anunţa miercuri că preşedintele Obama i-a cerut „să revizuiască sprijinul acordat guvernului din Egipt” având în vedere „evenimentele din ultima săptămână”, însă, din nou, s-a evitat folosirea sintagmei „lovitură de stat”.
O mare parte din banii oferiţi de americani Egiptului ajung în buzunarul armatei, condusă de iubitul general Abdel Fattah al-Sisi, pus în funcţie chiar de „mazilitul” Morsi. Egiptenii ţin atât de mult la „prinţul Sisi”, pentru că o bună parte din populaţie, săracă de fel, depinde de ajutoarele de mâncare oferite de armată.
SUA dau bani ca armata să menţină politica sub control
Însă revenind la banii daţi de SUA Egiptului, putem spune că în ultimii 60 de ani, Washingtonul a „turnat” peste 40 de miliarde de dolari în statul cu cea mai mare populaţie din lumea arabă. Cu aceşti bani, administraţia americană, fie că vorbim de Obama sau oricare alt preşedinte, s-a asigurat că scena politică a ţării este controlată atent de armata egipteană.
Ca dovadă ce s-a întâmplat săptămâna trecută. Când oamenii au ieşit în str