"Amerikanski niet", repetau turişti ruşi la debarcarea din cursa Aeroflot AFL150 joi, la ora 22.38 GMT (vineri, 1.38, ora României), asaltaţi de corespondenţi de presă veniţi special din străinătate, în urma zvonului privind o posibilă prezenţă a lui Snowden în avion, relatează AFP.
Aproximativ 100 de jurnalişti s-au grăbit joi spre aeroportul din Havana, dar fără succes, să aştepte sosirea lui Edward Snowden, un fost consultant al serviciilor americane de informaţii blocat de trei săptămâni pe un aeroport din Moscova.
"No", a răspuns şi mai sobru pilotul avionului, când a fost întrebat în engleză, de aceiaşi jurnalişti, în legătură cu Snowden, care s-a întâlnit vineri, pe aeroportul Şeremetievo din Moscova, cu reprezentanţi ai unor organizaţii în domeniul apărării drepturilor omului.
În cursul acestei întâlniri, Snowden a declarat că va solicita azil în Rusia, în contextul în care nu poate să plece către o ţară din America Latină.
După ce Venezuela, Bolivia şi Nicaragua i-au oferit azil tânărului, toate zvonurile se concentrau asupra modului în care acesta ar putea să părăsească zona de tranzit de pe aeroportul moscovit pentru a ajunge în America Latină.
Singura legătură comercială directă este cea asigurată de către Aeroflot, cu destinaţia Cuba, care şi-a exprimat "susţinerea" faţă de propunerile de azil ale aliaţilor săi politici latino-americani.
La 2 iulie, avionului preşedintelui bolivian Evo Morales i s-a refuzat survolarea mai multor ţări europene, la întoarcerea de la Moscova, din cauza suspiciunii că şeful statului l-ar fi putut aduce pe Edward Snowden cu el în La Paz.
"După ceea ce i-au făcut lui Morales, mai există cineva care crede că Snowden s-ar putea îmbarca într-un zbor comercial de la Moscova?", se lamentează un jurnalist european. "Şi chiar dacă era în avion, credeţi că vine în Cuba?", adaugă el.