Apropierea momentului când generalul, ulterior mareşal, Ion Antonescu va rosti istoricul ordin „Ostaşi, vă ordon: Treceţi Prutul!” (noaptea de 21 spre 22 iunie 1941), altfel zis, lunile în care iminenţa războiului devenise evidentă, au însemnat o perioadă de privaţiuni pentru majoritatea cetăţenilor României.
Săptămânalul „Tribuna – culturală, socială, politică şi informativă”, din 3 februarie 1941, publică ştirea „La Ploeşti se va mânca două zile pe săptămână mămăligă”, prin care sunt comunicate câteva măsuri luate de administraţia locală pentru raţionalizarea consumului de făină şi pâine.
„D. G. Văgăunescu primarul municipiului a convocat eri dimineaţa la primărie pe brutarii ploeşteni şi pe morari pentru a discuta măsurile care trebuesc luate ca populaţia municipiului nostru să nu sufere de lipsă de pâine”, explică „Tribuna” în chiar prima frază. Ne aflăm în plină dictatură, dar raţionalizarea consumului de pâine nu se făcea prin vreun decret, ci ca urmare a discuţiilor cu producătorii. Şi, ca dovadă a seriozităţii discuţiilor, ştirea specifică: „La această consfătuire au fost invitaţi şi reprezentanţii Federaţiei Prahovene care au monopolul aprovizionării cu făină a brutarilor”. Concluziile şi hotărârea finală au aparţinut primarului, care „a hotărât ca începând dela 3 Februarie a. c. să introducă în 2 zile pe săptămână, Lunea şi Sâmbăta, consumul de mămăligă. În aceste zile, brutarii nu vor mai avea voie să vândă pâine”.
Tot G. Văgăunescu, primarul Ploieştilor, „a mai hotărât o serie de măsuri pentru aprovizionarea cu făină integrală a brutarilor, redându-le tot odată acestora libertatea să cumpere făină din orice loc găsesc, fără să mai trebuiască să ceară aprobarea Federalei Prahovene”.
La vreme de război, întotdeauna se iau măsuri de raţionalizare a consumului, în primul rând, de produse agro-alimentare. Nu altfel au stat lucrurile în