La 6 iulie 1415, reformatorul Jan Hus a fost considerat de un Consiliu catolic drept eretic şi condamnat cu arderea pe rug pentru afirmaţiile sale. La aceeaşi dată, Jan Hus a fost ars pe rug împreună cu manuscriptele sale, cenuşa sa fiind împrăştiată în Rin. Astăzi, o piatră funerară aminteşte locul execuţiei. Execuţia lui Hus şi prigoana declanşată împotriva adepţilor săi a fost una din cauzele directe ale declanşării războaielor husite (1419 - 1436).
Jan Hus s-a născut în târguşorul Husinec, în anul 1371, într-o familie săracă. Tatăl lui Jan Hus a fost cărăuş. Cu toate că provenea dintr-o familie modestă, Jan Hus a urmat Şcoala în Prahatice şi a studiat din anul 1386 în la Universitatea Karl, obţinând la absolvirea studiului gradul de „Magister Artium”. Ca profesor, a predat limba cehă literară şi a stabilit reguli de scriere.
Prin intermediul lui Hieronymus din Praga, Jan Hus a cunoscut operele profesorului de teologie din Oxford, John Wycliff, de care a fost influenţat. Nobilii cehi, după căsătoria surorii regelui Wenzel, Ana de Bohemia, cu Richard al II-lea al Angliei, în 1382, au adus la Praga operele lui John Wycliff, acestea fiind opere teologice şi o critică la adresa clerului din Anglia, care era solicitat să renunţe la bogăţia lumească şi la puterea politică, reîntorcându-se la viaţa modestă şi morală. Jan Hus a studiat teologia până în 1400 şi a devenit preot în 1401, ajungând decanul Facultăţii de Filozofie. În 1402 devine profesor cu funcţia de rector la Universitatea din Praga, unde a predat teologie şi filozofie între 1409 - 1410. Jan Hus a reuşit să-l convingă pe regele Wenzel să aprobe Decretul Kuttenberg care admitea majoritatea cehilor la Universitatea Karl (Carol). Astfel, prin acest decret se întărea poziţia cehă în raport cu germanii la Universitatea din Praga.
Din 1402, predicile lui Hus în Capela Betle