Industria bancară din România îşi asumă de trei ori mai multe riscuri decât băncile occidentale, cu peste 20 la sută din PIB credite neperformante în portofoliu şi creanţe aflate în proces de insolvenţă, a declarat, joi seară, Florin Dănescu, preşedinte executiv al Asociaţiei Române a Băncilor.
‘Noi în sistemul bancar avem 20 la sută din PIB creanţe aflate în proces de insolvenţă. Neperformanţa noastră se ridică la peste 10 miliarde de euro. Numai trei la sută din economie aflate în insolvenţă se pot redresa. În aceste condiţii, noua lege a insolvenţei este o prioritate la nivelul industriei bancare. Indicatorul disciplină financiară este indicatorul prioritar care trebuie urmărit în sistemul bancar’, a spus Dănescu, care a participat la cea de-a VI-a ediţie a Galei “Bancheri de Top”, organizată de Trustul Finmedia, la Hotel Marshal Garden din Bucureşti.
Florin Dănescu a explicat că există mari diferenţe între indicatorii sistemului bancar din România şi cei ai băncilor din UE 27.
‘Intermedierea financiară reprezintă în România 62 la sută din PIB, în timp ce în ţările UE este de 366 la sută. Aceasta înseamnă că experienţa acumulată şi creşterile marginale sunt mult mai avansate. Economia căreia ne adresăm nu este pregătită. Rezervele calculate pe PIB, în România sunt de 38 la sută, în timp ce în UE reprezintă 212 la sută. Nivelul finanţărilor la în sistemul bancar românesc este de 92 la sută din PIB, iar în UE de 75 la sută. Raportul credite-active arată o proporţie de 61 la sută, în România, şi 58 la sută în Europa. Raportul împrumuturi-depozite este de 109 la sută, în România şi de 123 în Uniunea Europeană. Depozitele raportate la PIB, reprezintă 33 la sută în România şi de 113 la sută în UE. Aceasta înseamnă că sistemul bancar românesc acoperă nevoia de credite, prin dependenţă de creditarea externă’, a arătat preşedintele executiv ARB.
P