Noua Lege a Minelor a fost adoptată de guvern şi a fost trimisă pentru dezbateri în Parlament. Este un pas serios pentru redeschiderea activităţii miniere neferoase, activitate
închisă într-un moment de rătăcire de către
guvernele anterioare.
Am căutat această nouă Lege a Minelor, având în vedere interesul maramureşenilor pentru activitatea minieră. Actualul guvern şi preşedintele Traian Băsescu au afirmat de multe ori că mineritul neferos trebuie redeschis pe perimetrele rentabile, pe activităţile care pot aduce un profit. Nu s-a putut, deoarece o activitate închisă prin HG, nu poate fi redeschisă decât prin HG. De asemenea, mai multe din prevederile Legii Minelor (din 2003) au devenit ineficiente sau neexplicite ori aveau nevoie de un „upgrade” pentru a se alinia situaţiei anului 2013.
Am găsit şi am încercat să venim cu textul respectiv, dar el este foarte tehnic şi greu de înţeles la o lectură liberă. Este nevoie de o permanentă comparaţie cu vechea Lege. Am discutat cu specialişti în minerit şi avem câteva concluzii cu privire la principalele articole care se modifică sau se adaugă. Această nouă Lege a Minelor va clarifica situaţia Remin, dar şi a Romaltyn.
Principalele modificări, completări sunt legate de obligaţiile de mediu ale titularilor de licenţe de explorare şi exploatare. Astfel, la art.3 pct. 1, în definiţia activităţii miniere este inclusă şi monitorizarea factorilor de mediu, alături de închiderea perimetrelor şi reabilitarea mediului. Adică, eşti obligat ca un interval de timp să asiguri fonduri pentru monitorizarea parametrilor de mediu din perimetrul ecologizat, aşa cum Romaltyn s-a angajat să monitorizeze iazul Aurul, după închidere, timp de 30 de ani.
Completări în acest sens (obligaţii de mediu) au fost făcute şi la punctele 9.1, 11 şi 12 din art.3.
- La art.3, pct.