Balurile Bobocilor de dinainte de 1990, când se alegeau Miss şi Mister Boboc, nu erau petreceri cu fast şi multă cheltuială, care să necesite sala mare a Casei de Cultură din Suceava, unde să intre aproape o mie de tineri, sau locaţii de fiţe, cluburi de noapte, restaurante, ci se desfăşurau, de cele mai multe ori, în cantina liceului sau în sala de sport unde intra un număr restrâns de elevi.
Cel puţin aşa ne-au povestit câţiva dintre cei care au făcut liceul înainte de 1990. Şi în acele vremuri, chiar dacă din poveştile interlocutorilor rezultă că balurile bobocilor semănau cu nişte petreceri banale, ele aveau miză şi erau organizate de un comitet, format din elevi de clasa a XII-a. Aceştia alegeau şi juriul, probele de concurs, dar şi premiile. Era un test pentru organizatori.
Libertate sub lupa profesorilor
Boboacele de dinainte de 1990 purtau de obicei fuste sau rochii sub genunchi, nu erau machiate, nu purtau pantofi cu toc şi erau supuse unor teste dificile de cultură generală, în cadrul concursului de Miss şi Mister.
Îmbrăcămintea, dar şi atitudinea bobocilor era atent monitorizată de tovarăşii profesori, care, de obicei, ocupau locurile din primele rânduri.
Chiar dacă erau tovarăşi profesori, dar şi elevi „pătrunşi” de spiritul socialist, foştii boboci din acele vremuri nu-şi amintesc să fi fost obligaţi să recite poezii patriotice, să poarte bentiţe pe cap sau să se urce pe scenă în sarafan de uniformă. Era libertate, dar controlată. Elevii aveau mai mult respect faţă de profesori şi de felul cum se prezentau în faţa lor.
“Nu aveam voie cu ciorapi de mătase, nu aveam voie cu fuste mai scurte de genunchi şi nici cu bijuterii”
„Dacă-i bal, bal să fie”, vorba românului. Balurile Bobocilor de odinioară erau şi un bun prilej pentru elevii din clasa a IX-a de a-şi cunoaşte colegii mai mari. La baluri se