Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat a declarat, vineri, că avionul medical destinat SMURD, achiziţionat prin contribuţia de 2% a cetăţenilor, poate funcţiona 24 de ore din 24, poate să plece în misiune fără aprobări şi este dotat pentru terapie intensivă.
Potrivit acestuia, în prezent flotila care asigură asistenţa de urgenţă este alcătuită din şase elicoptere la care se vor adăuga încă două care vor ajunge până la sfârşitul anului în ţară. Ultimele două sunt pentru Zona Moldovei şi Regiunea Nord-Vest.
Dr. Raed Arafat a menţionat că avionul medical poate transporta 1 - 2 pacienţi şi era necesar întrucât avioanele de la armată sunt mari şi se utilizează pentru situaţii speciale, cum a fost accidentul din Muntenegru.
Potrivit acestuia, avionul se deplasează cu 450 km/h şi poate ajunge şi la 500 km/oră. Este presurizat şi este dotat pentru terapie intensivă. Zboară până la 10.000 metri altitudine şi poate ajunge în orice punct al ţării într-o oră - o oră şi un sfert.
El a precizat că va fi utilizat pentru transfer pe distanţe foarte mari, iar în cazuri speciale şi pentru transport în străinătate.
Avionul este deservit de trei echipaje a câte doi piloţi militari, transferaţi de la MApN în cadrul structurii Inspectoratului General de Aviaţie al MAI. Piloţii au fost pregătiţi pentru transportul de acest fel de către un specialist din Germania şi pregătiţi în această ţară.
Potrivit acestuia, avionul se va numi Monica, în memoria medicului Monica Cordoş, care a căzut la datorie în 2003.
De asemenea, secretarul de stat a arătat că în proiectul de strângere a 2% au participat voluntari, reprezentanţi ai inspectoratelor din Târgu Mureş, Iaşi, Bucureşti. Voluntarii participanţi, reprezentanţi ai ISU şi SMURD, au fost premiaţi de către primul-ministru, ministrul de Interne şi ministrul Apărării.
''Fundaţia