Problemele din sistemul românesc de sănătate par că nu se mai sfârșesc chiar și în cele mai banale aspecte ale activității de zi cu zi. Încercările de a împinge spre normalitate momentul în care o persoană suferindă ajunge la medic – la medicul de familie, în speță – par a nu influența eficient, deocamdată, realitatea de zi cu zi.
În această idee, o situație cu totul aparte se înregistrează periodic la eliberarea rețetelor compensate, în speță a celor cu compensare 90%, pentru categoria de pensionari cu venituri mici, sub 700 lei. O relatare recentă a relevat aspectul că eliberarea acestor rețete la nivelul medicilor de familie creează și acum unele probleme. „Sunt mereu probleme deoarece se pare că baza de date existentă la nivelul Casei de Asigurări de Sănătate nu se reactualizează corect și complet. În plus, dacă venitul de la care se face compensarea de 90% este 700lei, pensia minimă de la care se fac alte calcule este 740 lei, aici apărând confuzii. Apoi, nu toți pensionarii iau în considerare faptul că mai au și alte venituri impozabile. În acest concurs de împrejurări ne trezim că unele rețete ne sunt imputate: adică diferența de la 90% subvenție, la 50% subvenție. Nu sunt multe situații dar sunt neplăcute și ne pun pe noi în postura de a-i chestiona, pe viitor, pe pacienții pensionari despre toate veni- turile pe care le au, pentru a putea fi încadrați la sistemul de corect de subvenționare a rețetelor, ceea nu-i normal“ ne spunea recent un medic de familie arădean, dând glas și nemulțumirii altor colegi.
Proceduri… „greoaie“
Pentru a clarifica aceste aspecte am luat legătura cu responsabilii Casei de Asigurări de Sănătate arădeni. Purtătorul de cuvânt al acestei instituţii, Bianca Găicean ne-a făcut precizările legislative în vigoare cu privire la acest gen de situaţii. „Legislaţia în vigoare diferenţiază ferm plafonul de la care s