Viitoarele fonduri europene pentru agricultură, de circa 21 de miliarde de euro, ar putea fi rulate prin băncile care vor fi de acord să ofere bani în vederea cofinanţării proiectelor, declară directorul general adjunct al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, Nicolae Popa.
Directorul general adjunct al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, Nicolae Popa, a declarat, sâmbătă, la Reghin, la o conferinţă de instruire şi informare a fermierilor privind exerciţiul financiar bugetar 2014-2020, că în exerciţiul financiar actual băncile au avut condiţii atât de restrictive încât fermierii nu au putut "să se apropie" de credite pentru cofinanţarea proiectelor europene.
"Ei au exagerat un pic poate mai mult, în sensul că au devenit atât de restrictivi încât fermierii n-au putut să se mai apropie de bănci - în sensul că au cerut, în loc de 110 la sută, cât trebuia să depună gaj, 150-160 la sută. Fermierii n-au mai avut posibilitatea să identifice gajul pentru creditele pe care trebuia să le avanseze. Nu mai pun la socoteală dobânzile destul de mari, care, sigur, au influenţat foarte mult această stare de lucruri", a spus Popa.
Acesta a adăugat că trebuie "îndreptate lucrurile", astfel că ministrul Agriculturii a avut întâlniri cu reprezentanţii mai multor bănci, oferindu-le posibilitatea să ruleze toate fondurile europene viitoare pentru agricultură, de circa 21 de miliarde de euro, dar să ofere credite pentru cofinanţarea proiectelor, în condiţii avantajoase.
"Încercăm să convenim cu ei asupra unui program viitor, în sensul ca toate sumele pe care le avem la dispoziţie, aproape 21 de miliarde de euro, să le rulăm prin aceste bănci care vor să vină lângă noi şi care să ne ofere un pachet de finanţare, de creditare, mult mai accesibil, cu dobânzi mult mai mici. Mă gândesc că interesul este comun. Trebuie să pună cred