Producem de patru ori mai puţin decât în urmă cu 40 de ani. Tehnologia de acum ne permite accesul la resurse la care nici nu visam în anii cu producţii-record de petrol şi gaze, însă investiţiile sunt pe măsură
România se poate lăuda cu o adevărată tradiţie în explorarea şi exploatarea resurselor naturale. În urmă cu exact o sută de ani, la noi în ţară a fost instalat primul sistem de transport al gazelor naturale prin conducte din Europa, după ce în 1909 s-a realizat prima producţie de gaze naturale. Se întâmpla în 1908, atunci când la Sărmăşel, în Transilvania, se căutau săruri de potasiu. În anul următor, când sonda a ajuns la o adâncime de 160 m, gazul a aruncat apa din puţ la 15 metri înălţime. La adâncimea de 302 m, presiunea gazului a devenit din ce în ce mai puternică, până când a atins 10 atmosfere şi un debit de 900.000 de mc/zi – acesta fiind momentul descoperirii primului zăcământ de gaz metan din România. Până în anul 1913, sonda de la Sărmăşel a avut mai multe perioade în care a erupt liber, dar în urmă cu un secol a fost pus în funcţiune primul sistem de transport prin conducte: Sărmăşel-Turda-Ilioara, conform datelor Romgaz. Patru ani mai târziu, Turda a devenit primul oraş din Europa iluminat cu lămpi de gaz.
Cea mai mare producţie de gaze naturale din România a fost înregistrată în 1986, an în care s-au extras nu mai puţin de 36,2 mld. mc. Anul trecut, cei doi mari producători de gaze din ţara noastră au realizat mai puţin de o treime din producţia-record a României. Romgaz a avut în 2012 o producţie de 5,66 mld. mc, în creştere cu 0,5% faţă de anul precedent. Cel de-al doilea mare operator, OMV Petrom, a extras 5,27 mld. mc, în scădere de la 5,32 mld. mc, cât s-a raportat în 2011. Cele două mari companii asigură 97,5% din producţia naţională de gaze naturale.
În cazul producţiei petroliere din Ro