Şcoala Gimnazială Tîmboieşti a găzduit, joi, o activitate de pregătire a elevilor în vederea susţinerii unui spectacol de teatru stradal, ce va fi prezentat publicului din comună la finele lunii august. Acţiunea este parte din cadrul unui proiect educaţional prin care teatrul facilitează incluziunea în societate a romilor, finanţat de Fundaţia pentru o Societate Deschisă, prin programul Arts and Culture. La Tîmboieşti, proiectul este coordonat de Fundaţia Cultural Artistică Sigma-Art, reprezentată de Cristian Dumitrescu.
Obiectivele acestui demers sunt acelea de a demonstra eficienţa teatrului educaţional şi a dramei ca metodă de facilitare a incluziunii sociale a populaţiei rome şi identificarea organizaţiilor central şi est-europene care au capacitatea de a testa şi dezvolta bune practici în domeniu.
Proiectul a debutat în luna mai a anului 2011, la început fiind o perioadă de testare a terenului, urmând apoi selectarea micilor actori şi a Şcolii Tîmboieşti pentru derularea lui. Timp de un an, adică până în mai 2012, aproximativ 100 de tineri, romi şi români, au muncit pentru a pune în scenă spectacolul, care se bazează atât pe improvizaţie, cât şi pe fabule bine cunoscute de actori. Cele mai bune momente au fost montate într-un film.
În primul an de implementare, elevii au manifestat un interes sporit pentru acest proiect, activităţile fiind plăcute, dezvoltându-le simţul lucrului în echipă şi plăcerea jocului. Prin urmare, managerul proiectului, Cristian Dumitrescu, a solicitat continuarea acestuia pentru încă un an, dar într-o formă uşor schimbată, de data aceasta fiind implicate şi cadrele didactice. În cadrul celui de-al doilea an de implementare a proiectului, care va lua sfârşit în această vară, profesorii şi elevii au interacţionat prin intermediul teatrului şi a dramei, implementând şi modele noi. Acest al doilea proiect s