Parlamentul de la Ankara a aprobat în miez de noapte schimbarea regulilor în baza cărora funcţionează forţele armate, astfel încât acestea au mai puţină putere pentru a se implica în politică şi în alte probleme sociale.
Turcia a reformat regulamentul armatei, acelaşi care dădea cândva puterea generalilor de a interveni în politică, transmite agenţia publică de ştiri Anadolu.
Decizia vine la mai puţin de două săptămâni de când armata egipteană i-a înlăturat de la putere pe preşedintele Mohamed Morsi şi Frăţia Musulmană, mişcare contestată vehement de Ankara şi premierul Erdogan.
În Turcia, armata a fost vreme îndelungată o instituţie extrem de influentă în sfera politică, răsturnând patru guverne în perioada 1960-1997. În 2007, armata l-a avertizat public pe Erdogan să-şi reorienteze guvernul mult prea înrădăcinat în legile islamului.
Până acum, generalii îşi motivau intervenţiile în politică şi în viaţa socială prin prisma obligaţiei armatei de a supraveghea şi de a proteja republica turcă.
Într-un vot susţinut în mijlocul nopţii de vineri, parlamentarii turci au aprobat schimbarea acestei oblligaţii în „apărarea naţiunii turce împotriva ameninţărilor şi pericolelor din exterior şi să menţină şi consolideze puterile militare pentru a asigura apărarea”.
Partidul lui Erdogan a fost cel care a făcut propunerea de amendare a regulamentului pentru a lăsa armata fără niciun temei legal în vederea intervenţiilor în afacerile interne.
Propunerea şi votul vin în contextul în care Erdogan, partidul şi guvernul său au devenit în ultimele luni ţinta unor violente proteste, care aproape că nu au încetat din 28 mai şi până acum.