TIMIȘOARA. Zeci de bolnavi care se tratează în spitalele din oraș se aleg cu boli în plus la externare. Este vorba despre infecţii pe care le iau din spital. Pentru a ştii exact numărul acestor bolnavi, cei de la Spitalul Judeţean din Timişoara au ales ca din toamna anului trecut să numere, lunar, aceste cazuri, să facă analize pentru a vedea exact dacă boala a fost luată din spital, sau pacientul a venit cu ea. Aceste cazuri au fost numărate şi a fost înştiinţat Ministerul Sănătăţii şi Direcţia de Sănătate Publică Timiş, care au venit peste ei în control şi le-au spus mai apoi ce e de făcut pentru a stopa fenomenul. Medicii de la Județean spun că au început să cerceteze problema când în spital au apărut mai multe cazuri de Boala Diareică Acută.
Infecţiile de spital sunt o problemă serioasă de sănătate publică, o problemă internațională, noi suntem o excepție în România și devenim subiect de presă, pentru că am considerat că trebuie să raportăm aceste infecții. Ţara noastră are cel mai mic număr de medici, cel mai mic PIB alocat sănătăţii, cel mai mic nivel de salarizare, cel mai mare număr de ore lucrate în plus, acestea sunt condițiile în care noi muncim, precizează Dorel Săndesc, şeful secţiei ATI a Spitalului Judeţean din Timişoara.
În medie, lunar, din octombrie anul trecut, au fost identificat peste 20 de persoane cu infecţii nozocomiale, multe dintre acestea aveau deja bacteria când s-au internat în spital. Spitalul Judeţean este singurul dinTimiș care raportează instituţiilor de sănătate aceste cazuri, asta nu înseamnă că restul spitalelor sunt ocolite de bacteriile de spital. Anual, 3 milioane de persoane din UE se îmbolnăvesc, iar 50 000 mor anual din această cauză.
TIMIȘOARA. Zeci de bolnavi care se tratează în spitalele din oraș se aleg cu boli în plus la externare. Este vorba despre infecţii pe care le iau din spital. Pentru a ştii ex