1.Toate lucrurile se petrec la proporții gigantice. Am citit azi o știre care spunea că autoritățile chineze au confiscat carne de pui veche de 46 de ani. Poate că pentru Neagru Djuvara 46 de ani nu e cine știe, dar o carcasă de pui vede lucrurile cu totul altfel. În termeni de carne de pui, 46 de ani e ca trei-patru milenii pentru un om. A retrage de pe piață carne veche de 46 de ani e ca și cum ai spune că ai băut cu un soldat din armata lui Alexandru cel Mare, dar că la un moment dat l-ai trimis acasă, întrucât are și el o vârstă.
Mereu când se întâmplă ceva în China, mecanismul e asemănător cu cel de la noi, numai că cifrele sunt colosale, de câteva mii de ori mai mari. Și în piețele din Sectorul 4 confiscă Piedone carne de pui, dar e din aia expirată luna trecută, nu în timpul rebeliunii legionare. Atunci când deraiază un tren în China, nu sunt rănite doar trei persoane, ci 68 de mii. Accidentele rutiere se soldează cu trei mii de morți. Dacă un șofer neatent dă peste o bicicletă, ai surpriza să afli că pe bicicleta aia mergeau cumva șase sute de oameni, mulți dintre ei pe cadru.
2.Imitațiile. La fel cum pentru noi toate caracterele chinezești arată, în mare, la fel, și chinezii consideră că nu sunt diferențe semnificative între literele aflabetului nostru. De-aia înlocuiesc ei cu atâta lejeritate Adidas cu Adibas și Nike cu Mike. Li se pare că nimeni n-o să observe niciodată că nu-i aceeași denumire. Prea seamănă N cu M ca să se gândească lumea că e altă literă. Între N și o ideogramă complexă cu patrulatere și linii perpendiculare așezate de-a lungul unei axe vericale există, clar, o distincție, dar N și M sunt practic aceeași literă. Numai că atunci când faci un N cu patru linii e mai ușor să treci treningurile prin vamă.
3.Orașele cu zece milioane de locuitori. În China, există atât de multe orașe obscure cu mai multe milioane de locu