La sfîrșit de săptămînă cu Europa Liberă, Valentina Ursu și Grigore Belostecinic, rectorul ASE.
În cei peste 20 de ani de independenţă a ţării, până acum, examenul de bacalaureat nu a fost un subiect atât de aprig discutat. Mai mult, BAC-ul din acest an a provocat o moţiune de cenzură, iniţiată de deputaţii comunişti, împotriva ministrului Educaţiei, dar care a fost respinsă de către majoritatea parlamentară. Maia Sandu a declarat că rezultatele din acest an de la sesiunile de bacalaureat sunt bune. Şi i-a îndemnat pe deputaţi să perceapă acţiunile Ministerului drept un prim pas spre rezolvarea problemelor din acest domeniu.
Absolvenţii, care au promovat bacalaureatul, îşi pot ridica diplomele astăzi şi luni. De săptămâna viitoare, începe procedura de admitere în instituţiile de învăţământ superior.
Potrivit rezultatelor sesiunii de bacalaureat din acest an, circa şaizeci la sută de candidaţi au susţinut examenele. Ministrul Educaţiei, Maia Sandu, a spus că Moldova se confruntă cu o criză a valorilor autentice, iar rezultatele examenelor sunt o reflecţie fidelă a situaţiei în care se află ţara. Maia Sandu a mai declarat că, deşi nu s-a eliminat definitiv frauda la sesiunea de BAC din acest an, Republica Moldova se află pe calea cea bună.
Europa Liberă a căutat să afle ce păreri sunt în societate. Prezentăm opiniile trecătorilor, întâlniţi ocazional în stradă, la Nisporeni.
- „Din păcate, mult se parazitează pe spatele părinţilor, care, prin sudoare, câştigă banii şi copii nu sunt sub control: mulţi nu vor să înveţe, pur şi simplu. Eu îi zic la un student: „Du-te şi îmi adu, te rog, globul Republicii Moldova”. Şi el se duce şi spune: „Domnul profesor m-a rugat tare să îmi daţi globul Republicii Moldova”. Şi acela a zis: „Lasă să vină el singur să îl ia”.
x - „Pe timpurile noastre, adică când era Uniunea