Cum îşi doreşte un profesionist în HR să-şi dezvolte cariera? Ce-şi doreşte să devină? HR Manager sau HR Leader? Este HR Managerul şi Leader în acelaşi timp sau vorbim de doi specialişti diferiţi?
Răspundem la aceste întrebări dacă găsim răspunsul la o altă întrebare: Cum ajunge profesionistul în resurse umane într-o poziţie de leadership? Cred că într-o proporţie covârşitoare, task-urile profesionale asociate non-managerilor HR sunt de natură administrativă: contracte de muncă, gestionarea dosarelor de personal, înregistrarea angajaţilor în Revisal, calcularea salariilor şi alte asemenea sarcini de rutină. Chiar şi recrutarea devine uneori parte din această enumerare, întrucât în multe organizaţii specialistul în resurse umane are rareori un cuvânt de spus în luarea deciziei finale de angajare.
Şi chiar dacă ei rămân în postura de specialişti, valoroşi organizaţiei, nu pot să nu mă întreb dacă ei nu cumva îşi doresc mai mult decât atât... sau poate că organizaţia din care fac parte nu le-a putut capitaliza EXTRA-abilităţile astfel încât să le utilizeze în mod strategic. Iar dacă doar acestea sunt sarcinile din portofoliul lor atunci poate un asemenea specialist să devină HR Manager? Cu siguranţă! Dar oare ar fi noul HR Manager şi Leader în acelaşi timp?
Companiile de astăzi sunt nevoite să se uite la funcţiunea de HR dintr-un unghi diferit. Mediul de afaceri din zilele noastre este foarte activ, imprevizibil, iar organizaţiile simt nevoia mai mult ca niciodată de mai mulţi lideri decât manageri care să conducă funcţiile de HR. Cum? De ce? Manifestarea principală a leadership-ului în HR constă în dezvoltarea oamenilor, capitalizând toate abilităţile, competenţele şi cunoştinţele lor, şi creând astfel matricea lor de utilizare în concordanţă cu strategia de business.
Citeste mai mult pe cariereonline.ro