Musulmanii din întreaga lume au intrat săptămâna trecută în Ramadam, o perioadă de post, în care credincioşii nu au voie să bea sau să mănânce cât timp soarele se află pe cer. Însă sute de simpatizanţi ai preşedintelui demis Mohamed Morsi şi ai Frăţiei Musulmane continuă protestele în capitala Egiptului.
„Ne opunem opresiunii, suntem împotriva ilegitimităţii. Ne vrem drepturile. Am votat şi vrem să ni se respecte votul”, explică Issam ElDin Ismaeel, un profesor de engleză la Universitatea Al-Azhar, într-o conversaţie cu jurnaliştii postului american NBC.
„Rămânem aici până când se vor termina protestele, iar protestele nu se vor termina până când el (Mohamed Morsi - n.r.) nu-şi va primi înapoi funcţia”, spune acesta cu vocea răguşită de la lipsa de apă.
Dee miercuri, prima zi de Ramadam, protestatarii stau în ture de câte 14 ore, apoi se odihnesc în corturi ridicate pe străzi. Femeile participă şi ele la manifestaţii şi au corturi separate. Bărbaţi cu canistre mari pline cu apă se plimbă prin mulţime şi îi stropesc pe faţă pe protestatari, iar mai mulţi tineri s-au organizat şi aduc protestatarilor bucăţi mari de gheaţă cu care să se răcorească.
„Dumnezeu să ne ajute indiferent dacă postim sau nu, pentru că avem un ţel, un ţel legal”, spune şi Ahmad Khalil, un profesor de educaţie fizică. El este unul dintre cei 20 de bărbaţi care şi-au asumat rolul de gardieni pentru a păzi intrare în Nasr City, districtul din Cairo în care sunt concentraţi protestatarii. Ei controlează genţile şi-i percheziţionează pe toţi cei care intră în acest district.
O piaţă din districtul Nasr, devenită scena protestelor pro-Morsi. FOTO: Reuters
Regimul Morsi a căzut în urmă cu mai bine de două săptămâni, iar de atunci statul se zbate pentru a recâştiga stabilitatea.
Voluntarii aduc mâncare