Dorin Drăguţanu, guvernatorul Băncii Naţionale, dă asigurări că sectorul bancar este sub control şi chiar există semne bune.
Sistemul bancar din Republica Moldova a fost zdruncinat de pierderile record de 300 milioane de lei anunţate de Banca de Economii (BEM) la sfârşitul anului 2012, după ce banca a acordat credite neperformante de 1,4 miliarde de lei unor întreprinderi de stat. Nici scandalul de la Moldova Agroindbank (MAIB), în care şapte companii sunt acuzate că au intrat în mod fraudulos în posesia a circa 30% din capitalul social al băncii, n-a făcut prea bine sistemului bancar.
Cu toate că privită din afară situaţia pare a fi dezastruoasă, Dorin Drăguţanu, Guvernatorul Băncii Naţionale, dă asigurări că sectorul bancar este sub control. Ba chiar există şi semne bune, în ultimii trei ani depozitele de la persoanele fizice au crescut, numărul creditelor acordate de asemenea, iar ratele dobânzilor sunt relativ stabile sau chiar în scădere. „Rata dobânzii în lei la credite a scăzut. Dacă în mai 2009 era de circa 25% acum este 12,4%-12,6%. În era scumpirilor, când toată lumea vorbeşte de scumpiri la orice, doar creditele în lei se ieftinesc. Sectorul bancar a înregistrat o descreştere la nivel de active şi la nivel de credite în criza din 2009 atunci când economia a scăzut cu 7,1%, inflaţia era zero, iar deficitul bugetar era foarte înalt”, a mai spus Drăguţanu.
Depozite în creştere la BEM
Şi situaţia la BEM se îmbunătăţeşte, oamenii au încredere în bancă în ciuda rezultatelor slabe. Astfel, în perioada mai-iunie, s-au înregistrat creşteri de depozite de la persoanele fizice. Asta după ce în lunile februarie-martie de la bancă au fost retrase depozite în sumă de peste 1 miliard de lei, peste 25% din depozitele persoanelor fizice. Multe persoane şi-au retras depozitele înainte de termen şi au pierdut dobânda la care aveau dreptul, au pierdut ven