Examenul de Bacalaureat din acest an a fost un nou prilej pentru opinia publică să critice sistemul educaţional, competenţa şi prestaţia celor care manageriază acest sistem, dar şi să analizeze modul în care societatea se rapoartează la educaţie şi la importanţa ei, se menţionează într-un comunicat al Institutului Român pentru Evaluare și Strategie.
Potrivit sondajului, mediatizarea cazului de la Liceul Dimitrie Bolintineanu din Bucureşti şi dimensiunea penală a examenului de aici - care au generat o notoritate de 94% - sunt posibile cauze ale faptului ca 31% dintre respondenţi sunt de părere că în acest an au existat fraude la examen.
Un procent semnificativ, respectiv 92% au declarat că nu sunt dispuşi să dea o sumă de bani pentru ca propriii copii să promoveze bacalaureatul şi numai 8% dintre respondenţi au spus că ar fi de acord.
Lucrurile merg într-o direcţie greşită
Numărul românilor care consideră că România merge într-o direcţie greşită este în uşoară creştere faţă de anul trecut. Astfel, 71% din cei intervievaţi împărtăşesc această opinie, faţă de 70% în sondajul de anul trecut. Trebuie menţionat că anul trecut acest procent scăzuse sensibil faţă de 2011, când se 81% dintre români considerau că ţara merge într-o direcţie gresită.
Ca şi în sondajul de anul trecut, 44% dintre români au considerat că elevii sunt de vină pentru rata slabă de promovabilitate la bacalaureat, care a fost în jur de 45/55%.
Circa 14% cosnideră că de vină sunt profesorii (13% în sondajul de anul trecut), iar 115 consideră că această vină revine părinţilor (creştere spectaculoasă faţă de anul trecut, când doar 6% dintre respondenţi înpărtăşeau această opinie).
Circa 38% dintre respondenţi au fost de părere că rata de promovabilitate a crescut în acest an cu 10 puncte pentru că elevii au fost mai bine pregă