Cui îi scriu mailuri? Cât de des mi se răspunde? De une îmi trimit mesajele? În principiu, oricine poate afla aceste informaţii despre mine, utilizatorul de internet. Metadatele dau de gol. Ne dau de gol. Mai mult decât vrem, mai mult decât bănuim.
Te ştiu de la prietenul tău!
Pentru serviciile secrete, interesant este să afle pe unde a circulat fotografia: cine cui i-a scris. Căci printre metadate se regăseşte şi expeditorul, adresa destinatarului, momentul trimiterii pozei şi serverul la care era arondat computerul sau smartphone-ul de unde a fost trimis fişierul foto.
Experţii de la Massachusetts Institute for Technology au vrut să ştie câte pot fi aflate despre un internaut din lectura metadatelor. Astfel că au creat o pagină intitulată "NSA yourself" pe care orice navigator cu cont pe Gmail/Google poate afla ce transmit despre el metadatele corespondenţei. Mai mult, chiar, se poate descoperi şi cum comunică între ei tovarăşii de corespondenţă şi cât de mult. Evident că serviciile secrete nu scapă astfel de oportunităţi şi pot stabili conexiuni între diverşi indivizi fără a deschide, măcar, vreun mail.
Asceza, mai bună decât criptarea
Reacţia primară la dezvăluirile lui Edward Snowden a fost, în cazul multora, "nu am nimic de ascuns, să se uite cât vor". Şi, totuşi, odată cu trecerea timpului, utilizatorii de internet devin mai sensibili pe măsură ce interferenţele autorităţilor în sfera privată devin şi ele mai agresive.
Despre aspiratoarele de date şi utilizarea informaţiilor povesteşte şi specialistul IT Jörg Brunsmann, vorbind despre maşini care se ocupă de fiecare parametru în parte pentru a genera analize din care reiese cu cine a schimbat Osama Bin Laden mailuri într-un anume interval de timp. Iar dacă Bin Laden este deja mort, interesanţi sunt cei cu care a corespondat. Evident că din acest moment servi