Comisia Europeana (CE) lanseaza o noua strategie, intitulata "Invatamantul superior european in lume", cu scopul de a se asigura ca absolventii europeni dobandesc aptitudinile internationale care le sunt necesare pentru a munci oriunde in lume.
"Peisajul invatamantului superior international se modifica dramatic ca forma si dimensiune, in conditiile unei concurente sporite din partea unor tari precum China si India. Acest fapt impune o revizuire a modului in care functioneaza cele 4.000 de universitati din Europa, nu doar in context international, ci si in privinta modului in care acestea ofera educatie studentilor europeni in tarile lor de origine. Comisia Europeana lanseaza o noua strategie, intitulata 'Invatamantul superior european in lume', cu scopul de a se asigura ca absolventii europeni dobandesc aptitudinile internationale care le sunt necesare pentru a munci oriunde in lume si ca Europa ramane cea mai atractiva destinatie pentru studentii internationali. Erasmus+, noul program al UE pentru educatie, formare, tineret si sport, va aloca peste 400 de milioane de euro pe an pentru a sprijini schimburile internationale de studenti, precum si o mai stransa cooperare intre universitatile europene si partenerii lor din intreaga lume", se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.
In acest context, comisarul pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret, Androulla Vassiliou, spune ca universitatile europene trebuie sa aiba o viziune globala.
"Ele trebuie sa actioneze in mod strategic, pentru a valorifica buna reputatie a Europei in ceea ce priveste invatamantul superior de inalta calitate. Universitatile trebuie sa promoveze mobilitatea internationala a studentilor si a personalului, sa ofere programe de studiu inovatoare de nivel mondial, precum si excelenta in materie de predare si cercetare. Cu toate ca exista numeroase universitat